Home Genel UİGAD Karabük İl Temsilcisi Erkan Börekçi: “Dijital dönüşümü göremeyen gazeteler salgına hazırlıksız yakalandı”

UİGAD Karabük İl Temsilcisi Erkan Börekçi: “Dijital dönüşümü göremeyen gazeteler salgına hazırlıksız yakalandı”

by Erkan Börekçi
Paylaş ;

Covid-19 salgını, basında dijital dönüşümü zorunlu hale getirdi ve bu dönüşümü hızlandırdı. Ancak her geçen gün kan kaybeden Anadolu basını bu dönüşüme henüz tam olarak ayak uydurabilmiş değil.

Karabük Bülten İnternet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Uluslararası İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği (UİGAD) Karabük İl Temsilcisi Erkan Börekçi,

dijital dönüşümü göremeyen gazetelerin ve basın çalışanlarının bu salgın sürecine hazırlıksız yakalandığına dikkat çekti

Elif Şahin Hamidi – Abone ve ilan gelirleriyle ayakta kalması her geçen gün daha da zorlaşan Anadolu basını, henüz dijital dönüşümü de gerçekleştirebilmiş değil.

Karabük Bülten İnternet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Uluslararası İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği (UİGAD) Karabük İl Temsilcisi Erkan Börekçi,

dijital dönüşümü göremeyen gazetelerin ve basın çalışanlarının bu salgın sürecine hazırlıksız yakalandığına dikkat çekip şunları söyledi:

“Covid-19 salgınının medya sektörüne yansımasına baktığımızda gazeteler, televizyonlar, internet medyası gazete ve internet siteleri, kısa sürede evden çalışma modeline geçmek zorunda kaldılar.

Aslında gazete binalarında ve ofislerde çalışma zorunluluğunun olmaması büyük oranda gazetecileri salgına karşı korudu.

Dijital dönüşümü göremeyen gazeteler ve basın çalışanları, salgın sürecine hazırlıksız yakalandılar.

Öte yandan evden çalışma, esnek çalışmayı da beraberinde getirdi ve mesai kavramı büyük oranda değişti.”

“Gazete tirajlarında yüzde 60’a yakın bir düşüş yaşandı”

Dijital dönüşümle birlikte gazete tirajlarında büyük bir düşüş yaşanırken, internet sitelerinin takibinde kayda değer bir yükseliş görüldüğünü belirten Börekçi, geleneksel basının internet medyasına geçişte zorlandığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dijitalleşmeyle birlikte gazete tirajlarında yüzde 60’a yakın bir düşüş meydana gelirken, internet sitelerinin takibinde bir o kadar yükseliş görüldü.

Halkın, salgın sürecinde habere, daha çok televizyon kanalları ve internet medyası üzerinden ulaştığına şahit olduk.

Geleneksel basın, internet medyasına geçişte zorlansa da kamuoyuna ulaşmak için onlar da internet medyasını kullandı.

Son yıllarda teknolojik gelişmeler ve dijital dönüşümün hâkim olduğu alanların genişlediğini,

medya sektöründe de dijitalleşmenin önemli bir gelişme gösterdiğini ve ciddi bir boyut kazandığını görebiliyoruz.

Salgınla birlikte evden çalışma, evden konuk alma gibi dijital gazetecilik çeşitliliğinin, önümüzdeki dönemde gazetecilik sektöründe kabullenilmek zorunda kalınan gelişmeler olacağını söylemek mümkün.”

“Dijital gelişmelere göre mesleki ilkeler belirlenmeli”

Dijital dönüşümün, basın çalışanlarını esnek ve güvencesiz bir alana sürüklenmemesi gerektiğinin altını da çizen Börekçi, açıklamalarını şöyle tamamladı:

“Geleceğin dijital koşullarına göre değişim gösteren gazetecilik sektöründe yapılacak yasal düzenlemelerle, yaşanan ve yaşanması olası muhtemel sıkıntılar ortadan kaldırılabilir.

Aksi takdirde hiçbir gazetecinin işini ve ekmeğini koruyacak gücü kalmayacak.

Ekonomik sorunlar nedeniyle dar kadrolarla gazetecilik yapılmak zorunda kalınan zorlayıcı süreçle birlikte salgın sonrasında evden çalışma ve çalıştırma eğilimi artacak.

Devletin medya sektörüne yeterli destek sağlamaması, reklam ve diğer gelirlerindeki ciddi azalma gibi sorunlar çok sayıda gazeteciyi mağdur etti

ve dijital gazetecilik koşulları dikkate alınarak yasal düzenlemelerin yapılmaması halinde, bu kargaşa daha fazla içinden çıkılamaz bir hal alabilir.

Yerel yazılı basının gelir ve kaynak teşkil edebileceği beklentisiyle, siyasi yakınlıkları tercih etmesi, gazetecilikte objektif olma ve güven duygusunda itibar kaybına sebep oluyor.

Gazetecilerin ekonomik açıdan yaşam standardını koruyabilmesi, mesleki ilgi ve sorumluluklarını üstlenebilmesi için salgın sonrası dijital gelişmelere göre mesleki ilkelerin belirlenmesi gerekiyor.

Aksi takdirde niteliği belirlenmeyen bir dijital gelecek, gazetecilik etik değerlerinden uzaklaşmanın yanı sıra hem kapasite hem de güvenilirlik kaybına neden olacaktır.”

Kaynak: Ulusal Basında, Benim için değerli gazeteci Elif Şahin HAMİDİ ile yapmış olduğum ve 24 SAAT Gazetesi‘nde yayımlanan röportajım

Karabük Bülten İnternet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Uluslararası İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği (UİGAD) Karabük İl Temsilcisi Erkan Börekçi

You may also like

Leave a Comment