Covid 19 Omicron varyantının yoğun etkisi altında olduğumuz şu günlerde mevsimsel grip ve domuz gribi de kafa karıştırmaya başladı ve daha çok çocuklarda görülen klinik tabloda bu etkenler gündeme sıklıkla gelmeye başladı.
A tipi influenza virüsü olarak da bilinen H1N1 virüsünün sebep olduğu bir grip türü olan domuz gribi, sıklıkla Ocak ve Şubat gibi kış aylarında görülen ve mevsimsel grip hastalığı ile aynı belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. H1N1 virüsü, insanlarda yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, üşüme ve titreme gibi tipik soğuk algınlığı belirtileri ile kendisini gösterir. Virüsün hızlı bir şekilde yapısal değişikliğe uğrayabilmesi nedeniyle, domuz gribi başlangıçta çok tehlikeli olmayan ve hafif seyreden bir hastalık iken zamanla daha tehlikeli bir hastalık haline gelmiştir.
H1N1 influenza virüsü nedeniyle ortaya çıkan domuz gribi hastalığı ani başlangıçlı bir solunum yolu hastalığıdır. Soluk borusu trakeadan başlayarak üst solunum yolları boyunca iltihabi değişikliklere neden olur ve zaman içerisinde alt solunum yollarına ilerleyebilir. Virüsler vücuda girdikten sonra çoğalmaya başlarlar ve bu üreme döneminde inkübasyon süresi olarak isimlendirilir. Domuz gribi için inkübasyon süresi 1 ile 4 gün arasında değişkenlik göstermekle birlikte ortalama olarak 2 gündür. Bazı kişilerde inkübasyon süresi 7 güne kadar uzayabileceği için de dikkatli olunmalıdır.
Hastaların bulaştırıcılık dönemleri belirtilerin meydana gelmesinden 1 gün önce başlar ve 5-7 gün boyunca devam eder. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ve küçük yaş grubundaki hastalarda bulaştırıcılık süresi 10 ile 14 güne kadar uzayabilir. Domuz gribine yakalanan bazı kişilerde bağışıklık sistemleri virüse karşı aşırı bir yanıt oluşturabilir. Böyle durumlarda yüksek ateş ve kas ağrıları meydana gelebilir. Domuz gribi hastalığı, yani H1N1 virüsünün sebep olduğu hastalığın belirtileri, mevsimsel grip ile hemen hemen aynıdır, Ateş, boğaz ağrısı, öksürük, vücut ağrıları, baş ağrısı, üşüme, titreme, burun tıkanıklığı, iştah kaybı, nadiren de olsa kusma ve ishal bu belirtilere eşlik eder.
Kronik hastalığı olan insanlar veya vücut direnci düşük olan insanlar, mevsimsel gribi daha ağır geçirdiği gibi domuz gribi hastalığını da daha ağır bir şekilde geçirirler. İltihabın en yaygın olarak görüldüğü organ akciğerlerdir. Akciğerde domuz gribi nedeniyle oluşan zatürre tablosu viral pnömoni olarak tanımlanır. Çocuklarda domuz gribi hastalığı belirtilerininin anlaşılmasında çocuklar tarafından bu belirtilerin tam olarak ifade edilememesi nedeniyle zorlanılır.
Domuz gribinin küçük yaş çocuklarda meydana getirdiği birçok belirti ve bulgu mevcuttur, nefes almada güçlük, huzursuzluk, uykudan uyanmada güçlük, sıvı alımından kaçınma, kafa karışıklığı ve ateşle birlikte ortaya çıkan vücut döküntüleridir. Domuz gribi tanısının bu konuda uzman olmayan kişiler tarafından konulması pek mümkün değildir. Mevsimsel geçişlerde ortaya çıkan soğuk algınlığı ve gripten pek farkı olmaması, domuz gribi hastalığı tanısını zorlaştıran başlıca etmendir. Yorgunluk ve vücut kırgınlığı ile başlayan hastalık süreci normal grip gibi seyreder.
Birçok hasta eğer düşürülmesi zor ateş sorunu yaşamıyorsa bir uzmana başvurma gereksinimi duymaz. Ancak her hastalık gibi gribin de her türlüsü ciddiye alınmalıdır. Hastalığın ilk evrelerinde, yani vücut kırgınlığının başlamasıyla beraber bir uzmana başvurulmalıdır. Domuz gribine tanısal yaklaşımda kanın biyokimyasal analizlerinden, mikrobiyolik inceleme yöntemlerinden ve radyolojik tetkiklerden faydalanılır. Burun ve ağzın arka bölgesinden alınan sürüntü örneğinin PCR’da incelenmesi, domuz gribinin başlıca tanı yöntemidir.
Bu yöntemde, alınan örnekte domuz gribi virüsüne dair antijenlerin varlığı incelenir. Çocuklarda virüslere bağlı olarak oluşan hastalıklar sırasında aspirin ve diğer bazı non-steroid anti inflamatuar ilaçların kullanımı sonrasında ciddi seyirli bir sağlık durumu olan “Reye Sendromu”( beyin ve karaciğer hasarı) gelişebileceği için çocuklarda bu ilaçların viral hastalıklar esnasında kullanımından kaçınılmalıdır!
Herşeyin başı sağlık, kalın sağlıcakla.